Butiken

Humidorskola

Att förvara sina cigarrer på rätt sätt är viktigt och att investera i en humidor är en god idé. I nedanstående blogginlägg skall vi fördjupa oss i humidorskötsel och varför det är viktigt.

Vad är en humidor?

En humidor är ett avgränsat utrymme som upprätthåller en bra miljö för att förvara cigarrer i. De flesta humidorer är tillverkade av trä i mahogny-arten spansk ceder. Detta träslag är utmärkt för att binda fukt och hjälper fuktaren i humidoren att bibehålla en jämn och bra fuktbalans. En annan anledning till att spansk ceder lämpar sig väl för humidorer är på grund av att det är ett av de få träslag som inte rör sig så mycket och blir skevt när det utsätts för fukt.

En humidor behöver dock inte endast vara tillverkad i trä, plast eller andra täta material går lika bra. Det är till och med så att en humidor tillverkad i plast fungerar väl så bra som en enklare i trä, då den förstnämnda inte läcker fukt i lika hög grad.

 

Vilken miljö skall man ha i sin humidor?

När det kommer till förvaring av cigarrer finns det ett par faktorer som man vill eftersträva. Den första är relativ fuktighet. Relativ fuktighet är ett mått på hur mycket fukt luften innehåller i relation till hur mycket fukt som luften kan bära utan att kondensera. I en humidor vill du hålla den relativa fuktigheten på mellan 65-72%.

Det är även viktigt att se till att fuktnivån inte varierar allt för mycket. Anledningen till att man vill hålla en stabil nivå beror på att man inte vill skada cigarrerna. Växlar fuktnivån mycket finns det risk att cigarrerna spricker eller att de börjar mögla om det blir för fuktigt.

 

Spelar miljön där humidoren står någon roll?

För att underlätta för sig själv är det bra att se över var humidoren är placerad. Humidoren mår bäst av att inte stå varmare än i normal rumstemperatur. Undvik att ställa den i direkt solljus då stora temperaturförändringar ger fuktighetsvariationer.

 

Varför håller inte humidoren fuktigheten?

Det händer att det är svårt att få upp fuktigheten i humidoren. Att fullt ut lita på den fukt som hygrometern visar kan vara missvisande. Känn på cigarrerna i humidoren och se hur de känns. Genom att klämma lite lätt på foten av cigarren kan man ganska direkt avgöra om cigarren är för torr eller fuktig. Är cigarren i rätt kondition sviktar den lite lätt när du klämmer och återfår sin form när du släpper. Är cigarren för torr känns den hård och den låter lite spröd. Är cigarren för fuktig känns den svampig och får inte tillbaka sin form när du klämt på den.

Det finns ett antal anledningar till att humidoren inte håller fukten:

Fuktaren som sitter i humidoren kan vara för liten och inte orka med vårt nordliga klimat. Det är av stor vikt att man ha har en fuktare som verkligen kan ge tillräckligt med fukt, framför allt under vinterhalvåret då luften inomhus ofta är mycket torr.

Humidoren är inte tät och läcker fukt. Det är inte ovanligt att en humidor kan läcka så mycket fukt att man får ett fuktighetsvärde som är 5% lägre än vad man strävar efter. Detta kan bero på humidorens kvalitet och att locket inte sluter helt tätt till exempel.

En annan anledning kan vara att humidoren inte är tillräckligt påfylld med cigarrer. Då går mer fukt åt till att fukta utrymmet och det är färre cigarrer som håller kvar fukten.

För att få upp fukten i humidoren kan man fundera på att flytta humidoren till en svalare plats, fylla på den med fler cigarrer, alternativt byta till en kraftigare fuktare. Om inte dessa åtgärder räcker så bör man fundera på att byta humidor.

 

Hur startar man upp sin humidor?

Att starta en humidor kan ta lite tid, framför allt om man har en humidor med obehandlat trä invändigt. Detta trä kommer att sluka en del fukt innan det blir mättat och fukten kan spridas i luften inne i humidoren. För humidorer med en lackad yta invändigt eller humidorer i plast gäller detta inte, där har man ofta funktion efter endast ett par timmar.

Exakt hur lång tid det tar att starta upp en humidor och få till rätt fukt är svårt att säga. Under vintern kan det ta längre tid då det är torrare ute till exempel. Då träet till en början absorberar mycket fukt bör man se till att det finns ordentligt med fukt att tillgå. För att få processen att gå lite snabbare kan man med fördel ta en lätt fuktad trasa och torka av insidan av humidoren.

Förr satte man in ett glas vatten i humidoren och stängde locket. Numera finns smidigare lösningar att tillgå till exempel Bovedas 84% fuktpåse som är väldigt smidigt och bra för detta ändamål.

 

Vad finns det för olika fuktare?

Den enklaste typen av fuktare som ofta kommer med humidoren när man köper den är en fuktare med en typ av svamp i sig. Denna svamp mättar man med hjälp av destillerat vatten. Sedan släpper svampen ifrån sig lite fukt hela tiden.

Fördelen med den här typen av fuktare är att den kommer med humidoren, är enkel och ger mycket fukt. Nackdelen är att det lätt kan bli för fuktigt och att det är svårare att bibehålla en jämn fuktnivå då fuktaren torkar relativt snabbt. Som ägare gäller det därför att titta till humidoren lite oftare.

Det finns andra fuktare som även fylls med destillerat vatten, men dessa använder sig av ett självreglerande system innehållande polymer som kan både hålla och släppa ifrån sig fukt. Vad detta gör är att fuktaren kan reglera hur mycket fukt den släpper ifrån sig och kan därmed dra till sig fukt om det skulle bli för fuktigt i humidoren.

Fördelen med den här typen av fuktare är de inte behöver fyllas på lika ofta, är mer stabila och exakta. Nackdelen är att de är svåra att få tag på om man inte köper en humidor som redan har den här typen av fuktare i sig. Är man nyfiken på fuktsystemet så är tipset att spana in humidorer från Davidoff eller Zino.

Det finns en annan vätska man kan fylla på din fuktare med och den kallar vi kort och gott humidorvätska. Den är en blandning av propylenglycol och vatten. Fördelen med propulenglycolen är att den binder fukt och är självreglerande. Vilket innebär att den släpper ifrån sig fukt när fuktnivån sjunker och drar åt sig fukt när nivån stiger, således håller man fukten på en stabil nivå kring 70%. En annan fördel med humidorvätskan är att den har antibakteriellt medel i sig för att minska risken för mögel och bakterier i humidoren.

För att använda humidorvätska krävs fuktare som använder polymerpärlor och den typen av fuktare hittar man hos Xikar i ett antal olika storlekar.

Det mest lättanvända fuktsystemet kommer från Boveda. Systemet består av påsar som är fyllda med en saltkristalllösning och är självreglerande. Beroende på vilken fukt du vill ha i humidoren har påsarna olika koncentration av salter vilket gör att de kan hålla en viss procentuell fukthalt.

Fördelen med Boveda är att det bara är att lägga dem rätt ner i humidoren, man kan till och med lägga dem direkt mot cigarrerna. Men det finns även hållare för dem om man så föredrar det. De är även ganska exakta och diffar sällan mer än +-1%. Nackdelen är att dessa inte är återbrukningsbara och man får byta ut dem med jämna mellanrum, ungefär varannan månad.