Hem » PRESENT » Skultuna

Skultuna Manschettknappar

Tidlös Design & Tidlös Kvalitet

I 400 år har Skultuna Messingsbruk tillverkat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest.

Manschettknappar

Skultunas manschettknapps-serier är mycket populära produkter både för egen användning och som gåva. Vi för manschettknappar i nedanstående serier:

Fyra sekler på samma ställe

Karl IX kunde år 1607 förverkliga sina planer på ett svenskt mässingsbruk. Bakgrunden var att Sverige under Gustav Vasas och Erik XIV:s tid blivit starkt skuldsatt gentemot Hansan. Genom att förädla koppar till mässing skulle importen av mässing kunna minskas, exportinkomsterna ökas och därmed förbättra rikets ekonomi. Den man som konungen sänt ut för att finna en lämplig plats för ett mässingsbruk fann det optimala läget i en dalgång norr om Västerås i Västmanland. Närheten till Svartån för vattenkraft och till Falu Koppargruva var avgörande, dessutom fanns det gott om skog i området för träkolstillverkning. Platsens namn var Skultuna. Idag, fyra sekler senare, ligger bruket fortfarande kvar på samma ställe i dalgången utmed den brusande Svartån precis som när det grundades.

Skultunas förste arrendatorer var hitkallade från mässingsindustrin i Tyskland och Nederländerna. De tog även med sig kunskapen att tillverka vackra prydnadsföremål som stora ljuskronor. Den äldsta bevarade ljuskronan från Skultuna finns idag i Vårfrukyrkan i Enköping och daterar sig från år 1619.

Resan genom århundradena har bitvis varit tuff och bruket har brunnit ner till grunden vid tre tillfällen, senast år 1913. Hela bruket har dessutom flutit iväg med vårfloden en gång. De vackra tegelbyggnader som bruket idag utgörs av till största delen från slutet av 1800-talet men även äldre delar har överlevt.

Idag då formgivningen står i fokus, fortsätter Skultuna den 400-åriga traditionen att tillverka föremål av högsta kvalitet, i samarbete med spännande formgivare ur den svenska och internationella designereliten.