Hem » CIGARR » Humidorer

Humidorer

Boveda

Vad är en humidor?

En humidor är enkelt uttryckt någon form av slutet utrymme där fuktigheten är kontrollerad. Det kan vara ett skrin, skåp eller liknande, vilket försetts men någon form av fuktanordning.

 

Varför behöver man en humidor?

För att kunna bibehålla cigarrens kondition, vilket görs vid en specifik fuktighetsnivå, måste man tillföra vatten. Den rätta konditionen på cigarrer uppnås vid 72-74 % relativ luftfuktighet. Temperaturen är ett mindre bekymmer, det viktigaste är att den inte varierar alltför mycket. Normal rumstemperatur är i regel den miljö humidoren placeras i eftersom den även är en vacker möbel som absolut skall placeras så man kan njuta av den så ofta som möjligt. På våra breddgrader innebär detta att den humidor man införskaffar behöver en fuktare med rejäl kapacitet för att kunna hålla rätt balans vid alla årstider. För fördjupning i ämnet kan man studera relativ luftfuktighet.

Vad gör jag om jag inte har en humidor?

Det finns få alternativ att förvara cigarrer hemma om förutom i en humidor. Alternativet är att köpa cigarrer ofta och i det antal som man snabbt gör slut på. Det finns också humidorpåsar från Boveda som gör att man kan förvara cigarrer upp till ett år på ett säkert sätt.  Genom att välja cigarrer som är förpackade i cellofan eller tub kan hållbarheten förlängas ganska avsevärt. Att säga exakt hur länge de går att förvara är omöjligt då detta beror på de yttre omständigheterna vid varje tillfälle.

Hur stor humidor behöver jag?

Det finns ingen given storlek, men erfarenheten har visat att det är ytterst sällan som någon köper för stor humidor. Nöjet av att alltid ha ett välavvägt sortiment hemma för att alltid kunna göra sitt val just då lusten och cigarrtillfället infinner sig är oerhört tillfredsställande. Vad är viktigt att tänka på då jag väljer humidor? Förutom en tilltalande finish, som passar ens smak, budget och den miljö humidoren är tänkt att placeras i, så är det absolut viktigaste att välja en humidor med en garanterat effektiv och kraftfull fuktare. Den skall klara vårt torra vinterklimat. Generellt kan sägas att det lönar sig att gå upp något i kvalitet då man alltid får ett avsevärt bättre fuktsystem. 

Läs mer