Maduro - Välkommen till den mörka sidan!

När man tittar på cigarrerna i våra butiker eller i vår webbutik så ser man att vissa cigarrer är väldigt mörka till färgen. Det finns ett återkommande ord när man talar om cigarrer som lyder Maduro, vilket många undrar över.

Hur har den mörka färgen på täckbladet uppkommit? Vad betyder Maduro? Kan man dra några slutsatser om cigarrerna när man ser dessa mörka blad? Är mörka cigarrer kraftigare än ljusa? Det finns många frågor om detta och i följande text skall vi försöka förklara och svara på dessa frågor.

Maduro, vad är det? Är det en art, en process eller en färg på ett täckblad?

Maduro är ett spanskt ord som betyder mogen, vilket är en bra men kanske en lite för kortfattad beskrivning. Det som kännetecknar en Maduro-cigarr är färgen som går från mörkt brunt till nästan svart. Maduro är ett begrepp som inte är helt solklart då det både kan vara en färg på täckbladet samt en behandlingsprocess av tobak, men det är med andra ord inte en tobaksart.

Maduro Broad Leaf

För att få en förståelse så är det bra att börja med lite historia.

Tidigt förstod man att de blad som var mörkare hade en annan karaktär. De var både lite kraftigare och mustigare. Men mängden man sorterade ut av dessa mörkare blad var för liten för att man skulle ha en bra och regelbunden tillgång. Därför behövde man hitta en process där man kunde producera dessa mörkare blad. Även om de allra flesta maduroblad idag har fått gå igenom en speciell process finns det fortfarande några premiummärken som använder sig av den gamla sorteringsprocessen.

Sortering av täckblad hos Eiroa CigarsDå man upptäckte att om tobaken fermenterades längre så blev bladen mörkare så var lösningen för att producera sådana blad ganska enkel. Nu är verkligheten sällan helt enkel, om man fermenterar längre och med högre temperatur så kommer bladen att brytas ner. Därför var man tvungen att få fram blad som tålde en högre temperatur under fermenteringen. Vägen man gick var att välja vissa arter av tobak som man lät övermogna. Genom att vänta samt att skörda hela plantan, till skillnad från vanlig skörd där man plockar blad för blad, så fick man blad som var betydligt grövre och innehöll mer stärkelse. Med denna metod fick man fram de egenskaper man behövde för att producera tobak till maduroblad.

De vanligaste tobaksarterna man idag använder till madurotäckblad är: Connecticut Broad Leaf, Brazil (Mata Fina & Arapica), Mexican (San Andres Negro) och Nicaraguan Maduro. Gemensamt för de alla är att de fått växa ute i solen utan skydd (Sun Grown).

Skall man vara ärlig så blir färgen på tobaken med ovan nämnda process egentligen bara mörkbrun och inte svart. Vilka andra processer används då för att få färgen och egenskaperna man är ute efter? Efter man torkat, fermenterat (jäst) tobaken så får den ligga och lagras ofta upp till minst fem år. Efter detta så brukar man behandla tobaken (svetta) med vattenånga. Då får tobaken en jämnare och mörkare färg. Det finns dessutom de som i vattenångan blandat in avkok på tobaksrester för att ytterligare förädla egenskaperna. Med denna sista process så blir tobaken betydligt mjukare och mildare i sin karaktär.

En ytterligare process som används är färgning där man sprayar eller rollar på ett färgämne. Detta används av oss veterligen inte på cigarrer som man hittar i Sverige och har antagligen väldigt sällan använts på cigarrer av hög kvalitet.

Vad kan man då säga om karaktären på cigarrer med Maduro-täckblad?

Macanudo Maduro

Om styrkan kan man inte avgöra någonting baserat på täckbladets färg. Bland de lättaste cigarrer man hittar i vårt sortiment är Macanudo Maduro och bland de fylligaste vi för är Camacho Triple Maduro och Eiroa CBT.

Karaktären däremot är betydligt lättare att känna igen. Oftast så hittar man i dessa cigarrer en komplex karaktär med en tydligt rostad ton och toner av kaffe och kakao. Man kan göra liknelsen med mörkt öl. I de lite mer styrkerika cigarrerna kombineras detta med en pepprig kryddighet. Med andra ord kan man hitta allt ifrån en lätt mjuk till en mer kryddig och robust karaktär.

Ibland kan man läsa att täckbladet står för en stor del av cigarrens karaktär i procent. Detta är som mycket annat i cigarrvärlden något som beror på. Men just när det gäller maduro så har täckbladet en mycket stor påverkan.

Så nu är det bara att ge dig i kast med att prova runt bland alla maduro-cigarrer för att skapa dig en egen uppfattning.