Cigarrskolan

Att avnjuta en cigarr är inte att röka i traditionell bemärkelse - det är en del i en gastronomisk upplevelse - det är en stunds meditativ avkoppling - det är trivsam samvaro med lättsam konversation - det är en intressant och gåtfull upplevelse som alltid är ny och unik.

För att cigarren skall ge fulländad njutning så är det viktigt att ge den tid och omsorg. Var noggrann i ditt val av cigarr. Skall du välja en lätt panetela eller en kraftfull piramide? Vilken tidpunkt på dagen, hur mycket tid du har till förfogande, vilken typ av måltid du har avnjutit, vilken avec du vill njuta till cigarren, allt detta är väsentligt då du skall välja din cigarr.

Cigarren har sin givna plats i den gastronomiska världen och skänker stort välbefinnande för den som vet att handskas med den. Har du dessutom kännedom om hur man bäst kombinerar cigarren med olika måltider och avecer, så kommer nya dimensioner av njutning att uppenbara sig.

Cigarrens mystik ligger inte i ritualer och hemliga knep. Det finns ett antal klara och relativt enkla grundregler som man skall följa för att cigarrnjutningen verkligen skall bli just en cigarrnjutning.

De fyra främsta cigarrursprungen är idag Dominikanska Republiken, Honduras, Kuba och Nicaragua. För att få en förståelse om dessa länders historia, geografi, odling och produktion hittar du här fördjupande texter.

Förvara rätt

Cigarren måste förvaras i rätt miljö med avseende på luftfuktighet och temperatur, vilket innebär en luftfuktighet på ca 68-72% och en temperatur mellan 18-22°. Cigarrens fuktighetsgrad kan jämställas med vinets serveringstemperatur, en i allra högsta grad smakpåverkande faktor. Beträffande temperatur så har vi i våra bostäder normalt rätt temperatur för cigarrförvaring förutsatt att inte cigarrerna förvaras i ett fönster eller i direkt anslutning till ett element. Däremot är luftfuktigheten ett större problem och det finns endast ett sätt att förvara sina cigarrer hemma, de skall ligga i en humidor. Humidoren, som förutom att vara en vacker möbelpjäs, är det enda sätt vi har att tillgå för att under alla årstider kunna lagra våra cigarrer under en längre tid i perfekt kondition.

Hur vet man att cigarren är i perfekt kondition och hur vet man när det är dags att fylla fuktarna i humidoren?

En cigarr i perfekt kondition har svikt och spänst då man trycker på den, den känns mjuk utan att vara svampig. Tänk på att aldrig rulla eller klämma hårt på cigarren, framförallt inte i spetsen av den. För trots att cigarren kan vara i rätt kondition så är den ömtålig och kan skadas. Då det är dags att fylla fuktarna börjar cigarrerna att kännas en aning spröda, utan att för den skull upplevas som torra. Följ noggrant tillverkarens instruktioner om hur fuktarna skall fyllas och skötas, det kan i vissa fall finnas risk för att fuktarna kan släppa ifrån sig vatten om de överfylls. De stora tillverkarna brukar i regel rekommendera att fuktarna fylls en gång i månaden, men det finns ett flertal faktorer som kan påverka detta, vilken årstid det är, det kan vara extremt torrt på vintern, hur många cigarrer det finns i humidoren, i vilken kondition cigarrerna är då de läggs ned i den. Många humidorer är utrustade med hygrometer för att du skall kunna se vilken fuktighet det är. Lita inte på dessa. Den bästa och garanterat säkraste hygrometern sitter i fingrarna, lär dig hur en cigarr i perfekt kondition känns och lita på detta. Cigarrerna kräver också en viss grad av ventilation, vilken man får genom att titta till sina cigarrer regelbundet. Res aldrig bort en längre tid utan att ha någon som tittar till cigarrerna.

Cigarrer kan förvaras under obegränsad tid i en humidor och många högklassiga cigarrer kräver en viss lagringstid för att komma till sin rätt. Därefter kan de fortsätta att utvecklas under många år. Cigarrerna kan under lagring genomgå efterfermentation, s k blomning. Det är en helt naturlig process för cigarren och den yttrar sig i små vit-grå tussar på cigarrens utsida, vilka man lätt torkar bort. Cigarren upplevs som en aning klibbig på ytan. Vad som däremot kan inträffa vid lång lagring utan ventilation och vid alltför hög fuktighet, är att mögel kan bildas. Mögel skall inte förväxlas med blomning. Möglet känns igen både på doft och färg och skadar cigarren för gott, den är bara att kassera. Det är därför viktigt att alltid använda en utprovad humidor av gott fabrikat. Vid resor kan man med fördel använda sig av en resehumidor eller i annat fall välja cigarrer som är förpackade i cellofan eller i tub. I humidoren bör cigarrerna alltid förvaras nakna för att på så sätt kunna utvecklas maximalt.

Snoppa rätt

Varför måste en cigarr snoppas? Av ett mycket enkelt skäl, den går inte att röka annars. Cigarrens anatomi bestämmer snoppningen. Cigarren är uppbyggd av tre delar: inlaga, omblad och täckblad.

Inlagan utgör kärnan av cigarren och det är här man har gjort huvuddelen av blandningen i cigarren, runt inlagan rullas ombladet och detta halvfabrikat kallas för vickel. Slutligen rullas täckbladet på cigarren och cigarren får sitt slutgiltiga utseende. Täckbladet limmas och försluts i spetsen av cigarren och därför måste en cigarr snoppas.

Beroende på vilken kategori av cigarr det är så kan inlagan vara uppbyggd på två sätt, vilket avgör hur cigarren bör snoppas. Cigarrer kan delas in på många olika sätt, men en av de viktigaste tekniska skillnaderna är maskinrullat kontra handrullat.

I en maskinrullad cigarr finns s k shortfiller, vilket innebär att inlagan består av en blandning av hackad tobak från olika ursprung. Dessa cigarrer bör snoppas med ett V-skär. Det ger en relativt stor öppning på cigarren utan att tobaksflagor lossnar från spetsen. Givetvis går det att använda ett rakt skär men med påföljd att man kan få lite tobak i munnen. Ibland används även ett cigarrborr, men risken för att spetsen skall olja är stor då öppningen är för liten.

I en handrullad cigarr finns s k long filler, vilket innebär en bunt av noggrant utvalda tobakssorter. De har omsorgsfullt vikts ihop för att bilda inlagan av cigarren. Dessa cigarrer skall ha en ordentlig öppning, nästan i storlek med cigarrens diameter. Den klassiska cigarrsaxen är alldeles utmärkt eller även en s k Double Cutter, en giljotin som skär från båda hållen. Den klassiska, enkla giljotinen fungerar hyggligt och är definitivt att föredra framför rakblad, knivar, tänder m m. En ny innovation presenterades av Davidoff för ett par år sedan, den s k Round Cuttern, en snoppare med tre stycken runda knivblad i olika dimensioner för olika faconer, vilken skär ett elegant hål i cigarrens spets i rätt storlek utan att rundningen på spetsen försvinner. Round Cuttern börjar få efterföljare, både bra och dåliga, men oftast med bara en dimension.

Tänd rätt

En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor, gaständare eller cederstickor. Cigarren skall tändas långsamt och med omsorg. Tänd genom att långsamt rotera cigarrens inslag i 45 graders vinkel mot lågan. Cigarren tänds inte direkt i lågan, utan hålls en bit ovanför och tänds av lågans värme. Då man roterar cigarren över lågan får man en klarblå låga runt inslaget. När inslaget glöder jämnt runt hela cigarren kan första puffen tas. Om cigarren skulle slockna medan du röker, tänd den bara på nytt på samma sätt och fortsätt njut. Låt aldrig en cigarr slockna för att spara den till ett senare tillfälle. Den kommer aldrig att smaka lika bra igen. Tänk på att alltid välja rätt cigarr till rätt tillfälle!

Njut rätt

Cigarrök skall inte inhaleras. Puffa långsamt på cigarren och fyll munnen med rök. Låt den rulla runt i gommen innan du sakta blåser ut igen. Upplev alla nyanser i smak och doft, känn på eftersmaken och beundra de vackra rökslingorna som stiger mot taket. Upplev karaktärer som läder, ceder, kanel, kaffe, citrus och vad du själv kan finna. Cigarren är en komplex njutning, vilken förändras under den tid som cigarren tar att njuta. Den angenäma doften och den rofyllda atmosfären skänker en tillfredsställelse som är svår att förklara för den oinvigde. Men då man funnit cigarrens själ förstår man varför vi har fascinerats av den ända sedan Columbus dagar för 500 år sedan. Cigarren kan verkligen betraktas som balsam för själen. Aska inte av cigarren i tid och otid, utan sitt lugnt tillbakalutad och låt askpelaren växa och beundra den vackra marmoreringen som uppkommer på en förstklassig och välgjord cigarr. Däremot bör du försiktigt bryta av askpelaren i askfatet innan den faller i knät eller på bordsduken, då är den i regel ett par centimeter lång. Då cigarren är färdigrökt, lägg den stilla i askfatet och låt den slockna av sig själv, den bör få dö i värdighet.

Myter

Måste man ta av cigarrgördeln?
Det finns inget logiskt skäl till detta, annat än om cigarren röks så långt att gördeln börjar förkolna. Däremot finns det starka skäl att låta den vara kvar. Ringen har satts på för hand och är ofta fastlimmad i cigarren. Drar man bort ringen följer det väldigt lätt med en bit av täckbladet och då har cigarren fått en skada. Låt den sitta kvar, så riskerar du ingenting.

Måste man väta ned hela cigarren?
Förutom att det ser dumt och oaptitligt ut så finns det inga skäl till detta. En cigarr skall alltid vara i rätt kondition. En torr cigarr kan inte fuktas på detta sätt. Vill man återfukta cigarren måste den läggas i humidoren och få ligga där några dagar. Det enda tillfälle då det kan vara befogat att väta cigarren är om den fått en mindre skada i spetsen, vilken ibland kan repareras på detta sätt.

Måste man doppa cigarren i cognac?
Ett minutiöst arbete ligger bakom en högklassig cigarr på samma sätt som ett minutiöst arbete ligger bakom en förstklassig avec. Det är att visa liten respekt för både cigarr, avec och det hantverk som ligger bakom att inte njuta dem var och en för sig. Med en dålig cigarr och en dålig cognac spelar det mindre roll, men livet är för kort för vare sig dåliga cigarrer eller dålig cognac.