Pennskolan

Konsten att välja penna!

Din namnteckning och givetvis dina personliga meddelanden till din familj och dina vänner är många gånger de viktigaste orden som du skriver. Välj för detta ändamål en bra penna med en spets som passar just dig med avseende på både bredd och hårdhet. Använd gärna blått bläck för din signatur, då ser den inte kopierad ut. Det finns idag många roliga färger att välja bland så varför inte sticka ut lite extra och välja en annorlunda färg för personliga hälsningar när tillfället känns rätt.

Näst viktigaste pennan är arbetspennan. Detta är den penna som du använder mest frekvent, även om du skriver mycket på datorn. Välj alltid en penna av hög kvalitet och av den typ som både tilltalar dig och känns bäst, oftast brukar det vara en kulpenna.

Om du har en ganska liten handstil så föredrar du troligen tunnare spetsar eller refiller. Ju större och snabbare du skriver desto bredare tjockare spets är lämpligt. Detta tillåter även bläcket att flöda fortare.

Prova en reservoarpenna!

Den njutning som en förnämlig reservoarpenna med en förstklassig spets i 14 eller 18 karat guld erbjuder är något som alla borde få uppleva. Känn glädjen av att se det vackert färgade bläcket flöda genom den sirligt utformade spetsen och se dina tankar på pränt på ett vackert papper, känn upphetsningen av hur du intimt sammankopplas med pappret.

Hur fyller man sin reservoarpenna?

Du kan eventuellt ha invändningar mot att investera i en riktigt exklusiv reservoarpenna, t.ex……

”Jag tappar alltid bort mina pennor”

Kanske borde vi som säljer pennor erbjuda en försäkring, men på sätt och vis är en dyrbar penna sin egen försäkring. Billiga pennor är allmängods som vem som helst får stoppa på sig, de vandrar från person till person. Fina pennor är det inte, och det vet alla om. Man är mindre benägen att stoppa någon annans exklusiva penna på sig. Här är ett användbart knep om någon vill låna din penna och den är utrustad med huv, behåll huven. Pennor som saknar huv brukar sällan försvinna.

”Reservoarpennor läcker”

Då och då kan man få ett litet bläckläckage från sin reservoarpenna. Men låt inte lite bläck på avvägar avhålla dig från det stora nöjet att låta en fin reservoarpenna glida över pappret. Gör gärna så här för säkerhets skull: När du sätter huven på pennan håll den med spetsen uppåt snarare än neråt och gör det ganska mjukt. Detta handgrepp kommer att minimera risken att bläck hamnar inuti huven och slutligen på dina fingrar.

”Min handstil är fruktansvärd”

Det är få av oss idag som har en vacker handstil (man beundrar avundsjukt de som har detta!). Men det spelar ingen roll, handskrivna meddelanden behöver inte vara långa - det är det vi har tangentbord till. De flesta människor finner faktiskt att en reservoarpenna förbättrar deras handstil eftersom man i regel skriver långsammare.

”De skrapar när man skriver”

Idag är de flesta tillverkarna så skickliga att till och med en stålspetsar kan vara underbart mjuka. Givetvis påverkar även kvaliteten på pappret känslan då man skriver. Ju tunnare spets man har desto hårdare kan den upplevas mot pappret, de flesta väljer därför en reservoarpenna med mediumspets.

”Det går inte att ha pennan med sig på flyget”

Se till att alltid ha pennan helt fylld eller helt tom då du flyger, då riskerar du inte att pennan läcker under flygningen. Varför läcker den annars? Lufttrycket i kabinen gör att luften i pennan expanderar och pressar ut bläck inuti huven som sedan hamnar där man inte vill ha det.

”De är alltför ömtåliga”

De ser bara så ut för att de är så vackra. Kroppen på en reservoarpenna har alltid varit gjord i material som tål hårda törnar. Den mest ömtåliga delen på pennan är spetsen. En bra tumregel är i många fall att då du skriver med pennan sätt, om det går, huven i den andra ändan. Om du då skulle tappa pennan så faller den med tyngsta delen neråt och spetsen klarar sig. Dessutom finns det ingen risk att den rullar och faller till golvet om du lägger ifrån dig pennan på ett bord.

”De är gammaldags”

Absolut och det är charmen! Reservoarpennan har genomlevt krig, varit med om skrivmaskinens uppkomst och försvinnande, men den har fortfarande en plats i vår virtuella värld. Den sista mekaniska efterföljaren till fjäderpennan, den ger en röst åt dina tankar, låter dina ord finnas kvar och uttrycker din personlighet. Reservoarpennan är som ett handslag istället för en nickning, konversation istället för ett maskinskrivet meddelande. Med reservoarpenna blir det personligt.

”De är svåra att fylla och sköta”

Absolut inte! De flesta reservoarpennor fylls enkelt med bläckpatron. Dessa pennor är dessutom ofta utrustade med en lös pump, s k konverter, vilken erbjuder möjligheten att även fylla från bläckhorn. Pennor med fast pump kan endast fyllas från bläckhorn. Den enda skötsel som krävs är en någorlunda regelbunden rengöring. Detta för att pennan alltid skall ge ett jämnt bläckflöde. Pennan rengörs genom att den sköljs med lätt ljummet vatten med jämna mellanrum. Man använder då med fördel bläckpumpen för att spola igenom pennan.

Snabbguide för olika typer av pennor.
Reservoarpennan (introducerad på 1880-talet)
Fördelar:
Njutningen av att skriva med flytande bläck och många färger att välja bland.
Flexibel spets som ger ett personligt uttryck.
Nackdelar:
Kräver lite kunskap och omsorg.

Kulspetspennan (introducerad på 1940-talet)
Fördelar:
Inget underhåll.
Patronen håller länge.
Nackdelar:
Bläckpastan är kladdig.
Kulan begränsar möjligheterna till uttrycksfull skrift.

Filtspets- eller fine liner (introducerad på 1960-talet)
Fördelar:
Mjukt flöde av bläck tack vare filtspetsen.
Går att ersätta med de flesta rollerball patroner.
Bläcket torkar snabbt, vilket är särskilt uppskattat av vänsterhänta.
Nackdelar:
Ett rikt bläckflöde men inte lika uttrycksfullt som reservoarpennan.
Fjädrande moment i refillen, vilket upplevs mjukt och kan ta tid att vänja sig vid.

Rollerballpennan (introducerad på 1980-talet)
Fördelar:
Nöjet av flytande bläck som är lätt att handskas med.
Nackdelar:
Patronen tar slut avsevärt snabbare än kulpatronen.
Kulan begränsar möjligheterna till uttrycksfull skrift.

Stiftpennan (det moderna blyertsstiftet patenterades i Frankrike 1795)
Fördelar:
Det finns olika hårdheter och dimensioner att välja bland. Går att radera.
Nackdelar:
Går att radera.