Dominikanska Republiken

 

Dominikanska Republiken ligger på ön Hispaniola som man delar med Haiti. On ligger mellan Kuba och Puerto Rico mitt i ögruppen Stora Antillerna. Till ytan och befolkningsmängd är Dominikanska Republiken näst störts i Karibien, efter Kuba. Hispaniola var den första ö som Christofer Columbus hittade på sin resa till Västindien. Huvudstaden Santo Domingo var den första stad som spanjorerna byggde redan på 1500-talet i denna del av världen. Santo Domingo användes av spanjorerna som handelscentrum samt som bas för vidare erövringar i regionen. Det var på denna ö som Columbus skeppsläkare såg urinvånarna röka torkade blad, han "upptäckte" tobaken. Denna händelse var starten för tobakens vandring till Europa. 

Även om det odlats tobak i flera hundra år i Dominikanska Republiken är det först efter Kubas revolution som man på allvar började med odling och tillverkning. Man tog med sig fröer från Kuba och odlade dessa tillsammans med inhemska arter. D.R. var på 1960-talet ett ganska instabilt land och cigarrproducenterna hade emellanåt ganska svårt att upprätthålla produktionen.

Landets framgångssaga började inte förrän sandinisterna tog över i Nicaragua och skapade en ny immigrantvåg till landet. Landets äldsta cigarrföretag är La Aurora S.A. och de är precis som de allra flesta andra cigarrproducenter, såsom Arturo Fuente, Davidoff med flera baserade i och runt orten Santiago de Los Cabelleros. Santiago är Dominikanska Republikens näst största stad och ligger i den norra delen av landet, mitt i den bördiga dalen Vuelta Cibao, vilken ibland kallas Västindiens brödbod. Här odlas förutom tobak mängder av annat såsom frukt, ris, kaffe med mera.

De två bergskedjorna som omger dalen ger nyttiga mineraler till området och floden Yaque ger god tillgång till vatten, här har man en ypperlig plats för att odla tobak. I försäljningsvolym är Dominikanska Republiken dessutom störst i världen. Det som skiljer D.R. mot många andra cigarrländer är att man använder betydligt fler olika typer av tobak för att producera sina cigarrer. Det är vanligt att en cigarr från D.R. kan innehålla tobak av fyra olika arter.

 

Man odlar främst följande tre arter:

 

Olor

En nutida variant på den inhemska tobak som växt här i århundraden. Detta är en mild tobak som ger cigarren utmärkta brandegenskaper samt sötma och viss sälta i karaktären.

 

Piloto
Ursprunget kommer från de fröer som infördes i landet efter kubas revolution. Piloto har en kraftig karaktär med något sämre brandegenskaper och ger cigarren en tydlig beska och viss sötma.

 

San Vicente
Detta är en variant som skapats genom korsning av Olor och Piloto. Som oblandad är den ganska oangenäm men med sitt relativt höga syrainnehåll kan den tillsammans med de två andra typerna skapa cigarrer med perfekt balans. Syran i tobaken stimulerar dels munnen så att saliv produceras så man inte känner någon torrhet samt dels balanserar den de annars så basiska egenskaperna man normalt hittar i cigarrer.

 

Täckblad

På grund av hög fuktighet och en hel del vind har D.R. genom åren haft det svårt att odla fram täckblad i landet. Därför används till merparten av cigarrerna som produceras täckblad från andra länder. Förr var det vanligaste täckbladet US Connecticut men idag har de flesta gått över till Connecticut tobak odlad i Ecuador. Det förekommer också att man använder de något kryddigare och söta täckbladen från Kamerun samt täckblad från Brasilien, Nicaragua, Mexico med flera.

Sedan många år har man försökt få fram egna täckblad av hög kvalitet men de har varit av varierande kvalitet. De första som lyckats med förstklassiga blad i en något större skala är Arturo Fuente som använder dessa endast på några få cigarrer t.ex. Opus X-serien och Ashton ESG. Davidoff har under många år testat och utvecklat nya arter av tobak för att själva kunna erbjuda ett inhemskt täckblad. Man har, förutom tidigare till några limiterade utgåvor, till slut fått fram en ny hybrid samt hittat ett helt nytt odlingsområde i annan del av landet som kan leverera de resultat man önskar i tillräcklig mängd. 2010 kom den första serien, Puro d'Oro från Davidoff med detta täckblad, som kallas Yamasa efter området. I dag finns inte serien kvar, men har ersatts med en serie som delar namn med bladet, nämligen Yamasa.

 

Cigarrer från D.R. är kända för att de ofta har en oerhört jämn och hög kvalitet. Karaktärsmässigt har de från början legat i styrkenivå mild-medium med en mycket mjuk känsla. Tack vare utveckling och att man gärna använder flera olika typer av inhemsk tobak samt att man även gärna importerar från andra ursprung kan man idag producera cigarrer som spänner över hela styrkeskalan och med en mycket stor variation av karaktärer.

Tillbaka