Hem » PIPA » Pipor » Rattray's

Rattray's pipor

Rattrays historia

Rattrays historia börjar år 1880, då Charles Rattray föddes. Charles, som var en stolt skotte, började i relativt unga år att i Dundee lära sig den ädla konsten att blanda utsökt piptobak.

Charles tog tidigt och avgörande beslut, redan vid 23 års ålder, som skulle förändra både hans liv och alla piprökares liv över hela världen. Han köpte en nedgången tobaksbutik i den gamla staden Perth i Skottland. Han döpte den till ”The House of Rattray”. Perth var klanen Rattrays ursprungliga hemvist från 1000-talet. Detta var en perfekt kombination och efter bara några få år så var ”The House of Rattray” en av de absolut förnämsta tobaksbutikerna på de brittiska öarna.

Rattray's

Charles arbetsiver motiverade honom till att börja bland tobak efter egna recept. Detta ledde till att butiken utvecklades till ett tobaksblanderi, vilka med tiden fick världsrykte.

I syfte att expandera företaget, så bestämmer sig Charles för att lägga till pipor i företagets portfölj. Då ”The House of Rattrays” inte hade någon egen träverkstad, så anlitade Charles ett flertal engelska pipmakare för att tillverka pipor. Charles designade och pipmakarna utförde arbetet.

Rattrays pipor blev snabbt mycket populära och det dröjde inte länge förrän piporna även beställdes från utlandet.

Olyckligtvis så minskade Rattrays framstående ställning med åren och för att rädda ett av Europas tidigare mest välrenommerade pip- och tobaksföretag så köpte det tyska företaget Kohlhase & Kopp både Rattrays namn och dess traditioner.

Rattrays piptobak blandas idag enbart av Kohlhase & Kopp i Tyskland.

Rattrays pipor tillverkas numera av många olika företag i Europa, inklusive Chacom och Butz-Choquin. Charles gamla affärsmodell av samarbete med europeiska pipdesigners och tillverkare lever vidare än idag. Rattrays unika sjöskumspipor tillverkas av italienska producenter.

Genom samarbetet med väldigt många piptillverkare, så kan Rattrays erbjuda ett mycket varierat sortiment av excellenta pipor.

Så man kan lugnt konstatera att arvet efter Charles Rattrays har förvaltas mycket väl och att hans dröm lever kvar än idag.

Läs mer