Hem » PIPA » Pipor » Stanwell

Stanwell pipor

Historia

Under andra världskriget fick de danska piprökarna problem med att få tag på engelska briarpipor, som var det som gällde vid denna tid. En man vid namn Poul Nielsen började då tillverka pipor av bokträ. Han var vid denna tid chef för ett företag som hette Kyringe, som tillverkade olika typer av varor i trä.

Efter kriget blev briarn tillgänglig igen. Poul Nielsen började då själv importera trä för att tillverka egna pipor.

1948 var England den i särklass största och viktigaste producenten av pipor. För att ta upp kampen döpte Poul Nielsen sina pipor till Stanwell, vilket klingade avsevärt mer brittiskt. För att ytterligare understryka den brittiska framtoningen lade han i logon även till den klassiska vagnen dragen av hästar. Senare ändrade han även sitt eget efternamn till Stanwell för att ytterligare understryka sin passion för pipor.

Sixten Ivarsson, mannen som lade grunden till den danska pipmakartraditionen, anlitades för att designa Stanwells pipor. Efter Sixten Ivarsson följde en hel rad av kända pipmakare, vilket lett fram till att det idag finns modeller av i princip samtliga stora danska pipmakare representerade bland Stanwells förnämliga utbud av snygga pipor.

Läs mer