CAO

Namnet CAO står för initialerna för grundaren Cano A. Ozgener. Ozgener kommer ursprungligen från Armenien men hamnade så småningom i USA. Märket CAO skapades redan 1968, med varierad succé. Det var först i samband med den stora ökningen av cigarrintresset i världen under mitten av 1990-talet märket verkligen slog igenom. CAO utmärker sig idag för dels sin höga kvalitet men också för att tänja gränserna när det gäller presentation och nytänk i sina cigarrers tobaksval. Det är mycket vanligt att CAO cigarrer innehåller tobak från många olika ursprung.

Vi för idag sex olika serier från CAO;

Brazilia

Efter många års sökande efter det finaste brasilianska täckbladet hittade CAO till slut vad det letade efter. Tillsammans med omblad och inlaga från Nicaragua har CAO skapat en mycket aromatisk cigarrserie med en exotiskt kryddig karaktär med viss nötighet.

Consigliere

Med inspiration från den italienska maffian i USA har CAO skapat – Consigliere. Blandningen är densamma som i deras förra legendariska serie med maffian som tema. Under ett vackert mörkt brasilianskt täckblad från Mata Fina hittar vi en blandning med en komplex mix av tobak från Colombia, Nicaragua och Dominikanska Republiken. Cigarren har en ”maffig” karaktär med toner av starkt kaffe, trä och kryddor. Täckbladet tillför en lätt fin sötma för en trevlig cigarrupplevelse.

Flathead

Cigarrerna i serien har alla namn med anknytning till klassiska bilmotorer – Vad sägs om den klassiska robuston Camshaft eller den mer eleganta panatellan Piston. Det är inte bara namnen som gör cigarrerna speciella. Rent visuellt slås man av deras platta boxpressade form och den mycket kantiga spetsen, vilket gör dem än mer spektakulära. Blandningen skäms inte heller för sig. Basen i cigarren består av tobak från Nicaragua och Dominikanska Republiken med ett omblad från Ecuador av arten Connecticut Habano. För att balansera cigarrens kryddiga bas finns sedan ett Connecticut Broadleaf av madurotyp som med sin sötma balanserar karaktären.

Nicaragua

Som namnet antyder är detta cigarrer med klassisk nicaraguansk karaktär. Namnen Granada och Tipitapa har hämtats från städerna med samma namn i Nicaragua. Den nicaraguanska karaktären med tydlig jordighet och krydda finns med genom hela cigarren, men dessa cigarrer erbjuder också en elegant upplevelse med bitvis krämiga toner och inslag av trä och nötighet.

Pilón

CAO har alltid varit känt för att de flyttat utvecklingen av cigarrer framåt. Detta har gällt både cigarrernas karaktär men också framställning och förpackningar. Med den nya serien Pilón gör man precis tvärtom och går tillbaka i historien och använder sig av tekniker från förr. Det som är unikt med dessa cigarrer är att de använt en gammal, ej längre använd fermenteringsteknik – the circular pilon, där man för hand cirkulerar tobaken under fermentering för en jämnare temperatur. Detta är en mycket tidskrävande process. Tobaken i cigarrerna kommer från Nicaragua med ett vackert mörkt täckblad av typen Habano från Ecuador. Styrkan ligger kring medium med en kraftfull arom i ett spektrum från nötighet och kakao till kryddighet och peppar.

Session

CAO master blender Rick Rodriguez har en tradition att prova nya blandningar tillsammans med sina vänner. Dessa ”sessions” brukar han ha i sitt garage, därav av namnet på serien.

Denna nya serie är den första på mycket länge som producerats i Dominikanska Republiken för CAO.
Cigarren börjar med en tydlig sötma (plommon, vanilj, nöt) och jordighet vilket sakta övergår mot något mindre sötma och ökad kryddighet (rödpeppar). Likt klassiska madurocigarrer är även rostade toner och kakao framträdande. Precis som Sessions systerserie Pilón så har dessa cigarrer en intressant egenskap där karaktären kommer och går. Den poppar tydligt upp med jämna mellanrum för att sedan tona ut innan den återigen kommer tillbaka.
Cigarren är mediumfyllig och har en relativt kraftfull karaktär.

 
 • Format: Robusto / 21x127 mm / Nicaragua
  från 156 :-
 • Format: Short Robusto / 24x108 mm / Brasilien/Honduras
  från 138 :-
 • Format: Robusto / 21x127 mm / Nicaragua
  från 154 :-
 • Format: Perfecto / 19x101 mm / Nicaragua
  från 132 :-
 • Format: Toro / 20x152 mm / Nicaragua
  från 130 :-
 • Format: Robusto / 20x124 mm / Nicaragua
  från 118 :-
 • Format: Corona / 17x140 mm / Honduras
  från 128 :-
 • Format: Robusto / 20x127 mm / Honduras
  från 142 :-